Bananowe pancakes bez cukru

Co w tym zdrowego?

Banany zawierają głównie frakcję błonnika rozpuszczalnego zwanego pektynami. Taki rodzaj błonnika przyspiesza ruchy jelit oraz zapobiega zaparciom. Dodatkowo, pektyny mają udowodnione działanie obniżające poziom cholesterolu LDL, którego nadmiar sprzyja miażdżycy. Poza błonnikiem, banany są również źródłem m.in. witaminy C, B6, potasu, błonnika, manganu i folianów. Te ostatnie pomagają w utrzymaniu zdrowego poziomu homocysteiny we krwi, co ma znaczenie w zapobieganiu chorobom serca. 

Przygotowanie

  1. Banana rozgnieć widelcem w miseczce.
  2. Dodaj resztę składników i wymieszaj.
  3. Rozgrzej patelnię bez dodatku tłuszczu. Wylewaj na nią po łyżce masy na pancake’a. Smaż do momentu aż na powierzchni placuszków pojawi się sporo bąbelków, następnie obróć na drugą stronę i smaż do zarumienienia.
  4. Podawaj np. z owocami, orzechami, miodem, syropem klonowym czy jogurtem.