Jednoporcjowy serniczek bez cukru

Co w tym zdrowego?

Twaróg nie jest najlepszym spośród produktów mlecznych źródłem wapnia, ale wyróżnia się za to ilością białka - w 100 g zawiera go aż 11 g, przewyższając tym samym mleko, jogurt czy kefir. Twaróg jest również dobrym źródłem witaminy B12, która jest niezbędna do prawidłowej produkcji czerwonych krwinek oraz ochrony układu nerwowego. Zapobiega w ten sposób wystąpieniu niedokrwistości oraz objawów neurologicznych.

Przygotowanie

  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni C.
  2. Wszystkie składniki zblenduj lub dokładnie wymieszaj.
  3. Przełóż masę serową do dowolnych naczyń do zapiekania, np.do dwóch kokilek.
  4. Piecz serniczki przez ok 25-30min. Możesz dodać dowolne dodatki, np posmarować serniczki miodem i masłem orzechowym.