Pieczone śliwki pod kruszonką z płatków owsianych

Co w tym zdrowego?

Śliwki to owoce o wielu korzyściach zdrowotnych. Ze względu na wysoką zawartość błonnika frakcji rozpuszczalnej, pomagają regulować pracę układu pokarmowego, neutralizując zaparcia. Śliwki charakteryzują się również obecnością antyoksydantów, w tym witamin C, K oraz polifenoli (dokładniej antocyjanów). Ostatnie z wymienionych odpowiadają nie tylko za nadanie śliwkom ich niebiesko-fioletowej barwy, ale także są silnymi przeciwutleniaczami oraz mają działanie uszczelniające naczynia krwionośne - działają więc ochronnie na układ krążenia.

Przygotowanie

  1. Nastaw piekarnik na grzanie góra-dół, 170 stopni C.
  2. W tym czasie owoce umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Umieść w kokilkach lub dowolnym naczyniu do zapiekania. Jeśli owoce są mocno kwaśne, możesz polać je odrobiną miodu.
  3. Płatki, erytrytol, masło orzechowe i olej kokosowy umieść w miseczce. Wymieszaj wszystkie składniki łyżką lub ręką.
  4. Powstałą kruszonkę ułóż na owocach. Piecz przez 20-30 min.
  5. Możesz posypać deser słonecznikiem, migdałami lub posiekanymi orzechami.