Smalec z fasoli

Co w tym zdrowego?

Fasola jest świetnym źródłem białka, zarówno ze względu na dużą jego zawartość, jak i dobry skład aminokwasowy. Dodatkowo, ten niedrogi składnik może częściowo zastąpić mięso w diecie, uzupełniając ją o żelazo. Smalec z fasoli dodany do kanapek czy naleśników, znacznie wzbogaci te dania o białko, powodując, że nie będą już posiłkami zbudowanymi głównie na węglowodanach. Zaskutkuje to uczuciem sytości, z jednoczesnym brakiem uczucia senności.

Przygotowanie

  1. Posiekaj cebulę i jabłko, a następnie usmaż je do miękkości na oleju.
  2. Odsącz fasolę, umieść ją w misce i rozgnieć widelcem.
  3. Dodaj podsmażoną cebulę z jabłkiem (razem z olejem ze smażenia) oraz przyprawy.
  4. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Jeśli pasta jest zbyt sucha, dodaj trochę oleju.
  6. Jeśli dysponujesz blenderem, wystarczy umieścić w nim podsmażoną cebulę z jabłkiem, dodać resztę składników i wszystko razem zblendować.