Aromatyczna zupa curry z ciecierzycą

Co w tym zdrowego?

Ciecierzyca jest źródłem roślinnego białka, co czyni ją doskonałym składnikiem diety dla wegetarian i wegan. Zawiera sporo regulującego poziom cukru we krwi błonnika i już sama w sobie ma niski indeks glikemiczny. Ciecierzyca zawiera też kwas tłuszczowy z grupy omega 9 - kwas oleinowy, który wpływa na przemianę materii, a także obniża triglicerydy i cholesterol we krwi. Warzywo te jest poza tym bogactwem witamin i składników mineralnych (m.in. B6, kwasu foliowego, magnezu, manganu, fosforu i cynku), a także flawonoidów i polifenoli, które posiadają właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne.

Przygotowanie

  1. Nastaw wodę w garnku, wrzuć do niej ziele angielskie i liść laurowy. Jeśli używasz bulionu ze słoiczka możesz go od razu dodać.
  2.  W międzyczasie zacznij przygotowywać warzywa: marchewkę, cebulę i ziemniaki obierz.
  3. Marchewkę pokrój w dość drobną kostkę i wrzuć do wody. Por również pokrój i wrzuć do wody. Gotuj warzywa pod przykryciem.
  4. W tym czasie pokrój cebulę w piórka i wrzuć ją na rozgrzaną z tłuszczem patelnię. Smaż do miękkości, przez 3-5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  5. W tym czasie pokrój w dość drobną kostkę ziemniaki.
  6. Wrzuć do zupy cebulę razem z tłuszczem ze smażenia, pokrojone ziemniaki oraz odsączoną ciecierzycę. Dodaj sól i gotuj całość do miękkości ziemniaków, pod przykryciem przez około 20 min.
  7. Przypraw zupę curry, majerankiem, papryką, solą i pieprzem oraz koncentratem pomidorowym.
  8. Możesz udekorować danie jogurtem naturalnym. Możesz je także zblendować na zupę krem i podawać np. z grzanką z serem.