Aromatyczny kurczak na warzywach i czerwonej kapuście

Co w tym zdrowego?

Kapusta jest warzywem niedocenianym, a często nie decydujemy się na jej zakup ze względu na przekonanie, że nie wykorzystamy od razu całej główki. Nic bardziej mylnego! Wystarczy ją tylko umyć i poszatkować, a następnie w takiej formie zamrozić – będzie stanowić gotowiec do kolejnych dań. To bardzo wartościowe warzywo jest super cennym źródłem składników działających na nasz układ krwionośny: witaminy K oraz antocyjanów (nadających kapuście fioletowy kolor), a także zmniejszającej stan zapalny witaminy C oraz usprawniającego perystaltykę jelit błonnika.

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka przypraw solą, pieprzem i oregano, a następnie usmaż na oliwie.
  2. W tym czasie umyj i poszatkuj kapustę, pokrój drobno cebulę, paprykę oraz pomidora.
  3. Kurczaka ściągnij z patelni i wrzuć na nią cebulę, paprykę i pomidora. Smaż warzywa do zmięknięcia przez 5-10 min.
  4. Kapustę wymieszaj z majonezem, ketchupem, przypraw solą i pieprzem.
  5. Ogórka kiszonego pokrój w kostkę.
  6. Ułóż na talerzu warstwy – kolejno: kapusta, usmażone warzywa, pierś z kurczaka, ogórek kiszony.