Biała kiełbasa zapiekana z cebulą i majerankiem

Co w tym zdrowego?

Kiełbasa biała jest produktem dość tłustym, natomiast spożywana w formie pieczonej, a nie smażonej, od czasu do czasu na pewno nie zaszkodzi. Majeranek świetnie zgrywa się ze smakiem kiełbasy, a poza tym jest ziołem o właściwościach rozkurczowych, co ma swoje zastosowanie w przypadku wzdęć i bólu brzucha. 

Przygotowanie

  1. Nastaw piekarnik na 200 stopni. 
  2. Przygotuj kiełbasę. Obierz ją ze skórki i lekko natnij w kilku miejscach.
  3. Cebulę pokrój w piórka, czosnek w dość cienkie plasterki. Umieść połowę warzyw na małej blaszce/w korytku i posmaruj tłuszczem. 
  4. Ułóż na cebuli kiełbasę, a na niej resztę cebuli z czosnkiem. Przypraw.
  5. Piecz przez 30-40 minut.
  6. Podawaj np. z ziemniakami i dowolną surówką.