Błyskawiczna zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami na patelnię i kalafiorem

Co w tym zdrowego?

Kurkuma jest świetną przyprawą, nie tylko dodającą naszym talerzom koloru, ale też posiadającą silne właściwości antyutleniające. Zawarta w niej kurkumina ma działanie łagodzące stany zapalne, a także przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze oraz neuroprotekcyjne – poprawia w ten sposób pamięć i chroni nas przed chorobami neurodegeneracyjnymi.

Przygotowanie

  1. Kalafior wrzuć do zagotowanej wody, posól i gotuj do lekkiego zmięknięcia (około 5 min).
  2. Mięso mielone smaż przez około 10 min. na łyżce oliwy/oleju. Podczas smażenia przypraw je solą, pieprzem, majerankiem i kurkumą.
  3. Ściągnij mięso, a następnie na tej samej patelni usmaż warzywa na patelnię i dopraw je przyprawą gyros (smaż tylko do odparowania wody – warzywa dopieką się w piekarniku).
  4. Blachę do pieczenia wyłóż papierem lub wysmaruj olejem, a następnie ułóż kolejno warstwami: warzywa na patelnię, mięso mielone, kalafior.
  5. Na wierzch zapiekanki zetrzyj ser.
  6. Wstaw do piekarnika nastawionego na 200 stopni C i zapiekaj przez około 20 min.

*Jeśli nie masz piekarnika, postępuj tak samo, a wszystkie składniki po prostu poskładaj na talerzu.