Bowl z łososiem, ryżem, warzywami i sosem koperkowym

Co w tym zdrowego?

To danie jest bogate w zdrowe tłuszcze, głównie pochodzące z awokado i łososia, które wspierają pracę serca i mózgu. Zawiera także solidną dawkę białka, niezbędnego do budowy i regeneracji mięśni, pochodzącego głównie z łososia oraz produktów mlecznych. Ryż dostarcza energii w postaci węglowodanów, a dodatek błonnika z awokado oraz koperku wspomaga trawienie. Sos sojowy, czosnek i cebula wzbogacają danie o składniki o działaniu przeciwzapalnym, a jogurt z serkiem dodają kremowej konsystencji, jednocześnie dostarczając wapnia dla mocnych kości.

Przygotowanie

  1. Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
  2. Sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, i miód wymieszaj dokładnie.
  3. Łososia podziel na mniejsze kawałki i obtocz w sosie.
  4. Cebulkę i awokado pokrój w plastry. Koperek posiekaj.
  5. Przygotuj sos: jogurt wymieszaj dokładnie z serkiem śmietankowym i koperkiem. Przypraw solą.
  6. Ułóż w miseczce wszystkie składniki: ugotowany ryż, łososia i warzywa. Polej całość sosem koperkowym.