Ten obiad to pełnowartościowy posiłek, który dostarcza zrównoważoną ilość białka, tłuszczów i węglowodanów, dodając energię i sytość na długo. Ziemniaki i brokuły to doskonałe źródła błonnika, który wspomaga trawienie i daje uczucie pełności, a brokuł dodatkowo dostarcza cennych witamin C, K i kwasu foliowego. Wędzony łosoś to bogactwo białka oraz kwasów tłuszczowych omega-3, korzystnych dla serca i układu nerwowego. Dodatek serka śmietankowego i masła podnosi walory smakowe, a jednocześnie zapewnia niezbędne tłuszcze potrzebne do wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Całość to smaczna i zdrowa propozycja na sycący, odżywczy posiłek.
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w drobną kosteczkę (im drobniejsza, tym krócej przyrządzisz potrawę).
Na głębszej patelni, na sporym ogniu, rozgrzej masło. Wrzuć ziemniaki, smaż do 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
W czasie smażenia się ziemniaków przygotuj bulion – ma być wrzący – oraz czosnek: obierz go i przeciśnij przez praskę.
Dodaj majeranek i czosnek do ziemniaków, smaż całość przez ok. pół minuty, mieszając.
Zalej całość gorącym bulionem i gotuj bez przykrycia do miękkości ziemniaków – przez ok. 15 minut, w zależności od grubości kosteczki ziemniaków. Ziemniaki mają być zakryte bulionem, aby miały szansę się ugotować – jeśli nie są, dolej trochę wody.
W tym czasie przygotuj brokuł: odetnij różyczki od łodygi, a jeśli są za duże – przekrój je na mniejsze kawałki. Umyj różyczki.
Dodaj różyczki brokuła i duś kolejne kilka minut, do względnej miękkości brokuła (u nas 10 minut). Brokuł nie musi być zakryty bulionem, ale co jakiś czas musisz go zamieszać, aby ugotował się z każdej strony.
Pokrój łososia w mniejsze kawałki i dodaj na patelnię. Dodaj również serek śmietankowy. Całość przypraw solą i pieprzem.
Wyłóż na talerz, skrop solidnie sokiem z cytryny.