Ekspresowa pizza na serku wiejskim z szynką, serem i papryką

Co w tym zdrowego?

Ten przepis na pizzę jest propozycją dania wysokobiałkowego. Jajko oraz serek wiejski to doskonałe źródła pełnowartościowego białka, które wspiera budowę mięśni i regenerację organizmu. Dodatek papryki i szczypiorku wnosi do przepisu kluczowy dla zdrowia jelit błonnik pokarmowy, a także dawkę witamin i antyoksydantów, chroniących nasz organizm przed stresem na poziomie komórkowym i nowotworami. 

Przygotowanie

  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni.
  2. W miseczce wymieszaj jajko, serek, mąkę i sól. 
  3. Ciasto rozłóż łyzką na blasze z papierem do pieczenia, rozpłaszczając ją na kształt pizzy (lub na taki jaki ci wyjdzie :D) o grubości do 0,5 cm, mniej więcej wielkości talerza.
  4. Włóż pizzę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 min. W czasie pieczenia pokrój paprykę w kosteczkę i przygotuj resztę składników (tzw. topping). Mogą to być dowolne składniki, my postawiliśmy na prostotę: ser i szynkę. 
  5. Rozsmaruj na pizzy koncentrat pomidorowy oraz wyłóż resztę składników. 
  6. Piecz dalej, przez ok 20 min, w zależności od grubości ciasta, do przypieczenia.
  7. Opcjonalnie posyp szczypiorkiem.