Fit sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Co w tym zdrowego?

To sycące danie z tuńczykiem, jajkiem i warzywami to lekka, pełnowartościowa propozycja idealna na obiad lub kolację. Zawiera solidną porcję niskotłuszczowego białka z tuńczyka i jaj, a dzięki dodatkom takich jak ziemniaki, fasolka szparagowa i pomidorki cherry dostarcza cennych witamin, minerałów i antyoksydantów. Domowy dressing z oliwy i cytryny wspiera zdrowie serca, dostarczając jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Sałatka jest bogata w błonnik, wspomaga trawienie i zapewnia dłuższe uczucie sytości. To szybki, zdrowy posiłek, który świetnie wpisuje się w zbilansowaną dietę i przepisy na fit sałatki.

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Fasolkę i jajka również ugotuj.
  2. W tym czasie przygotuj resztę składników: pomidorki przetnij na pół, cebulkę posiekaj drobno, tuńczyka odsącz z zalewy. Składniki umieść razem z rukolą w misce.
  3. Przygotuj w małej miseczce dressing: czosnek przeciśnij przez praskę, wyciśnij sok z cytryny. Dodaj pozostałe składniki, odrobinę soli i pieprzu, a następnie dokładnie wymieszaj. 
  4. Ugotowane ziemniaki i fasolkę oraz obrane i pokrojone dowolnie jajka, dodaj do miski z pozostałymi składnikami. Polej całość dressingiem, wymieszaj i ewentualnie dopraw.