Intensywnie cebulowe leczo z kaszą jaglaną i czerwoną fasolą

Co w tym zdrowego?

Papryka czerwona jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C. Jako, że sezon na te warzywo trwa w pobliżu okresu przeziębieniowego, dorzucanie papryki do wszelakich dań jest wtedy wręcz wskazane. Posiada ona również właściwości przeciwzapalne oraz antyseptyczne, co dodatkowo chroni nas przed infekcjami. Leczo jest skarbnicą witamin i składników mineralnych, w tej wersji dodatkowo wzbogaconych o zawarte w fasoli białko, które da nam uczucie sytości na kilka godzin. Wśród tych wszystkich warzyw, towarzystwo kaszy jaglanej pozwoli jednocześnie na podbicie naszej energii.

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę do zmięknięcia.
  2. Paprykę kroimy w małą kosteczkę i wrzucamy do cebuli.
  3. Czosnek przeciskamy przez praskę i również dorzucamy na patelnię. Wszystko podsmażamy na sporym ogniu przez około 5 min.
  4. Wlewamy pomidory z puszki, dodajemy fasolę.
  5. Wszystko dusimy pod przykryciem przez około 20-30 min, aż warzywa zmiękną, a smaki połączą się.
  6. Przyprawiamy sporą ilością majeranku i pieprzu, a także solą.
  7. Jeśli chcemy uzyskać lekko mięsny aromat, dodajemy pokrojoną w mniejsze części wędlinę.
  8. Podajemy z kaszą jaglaną