Kotlety jajeczne z sosem koperkowym

Co w tym zdrowego?

Koperek jest 艣wietnym produktem, kt贸ry warto dorzuca膰 do potraw w przypadku wyst臋powania wzd臋膰 czy niestrawno艣ci. 艁agodzi on objawy gastryczne, pobudzaj膮c perystaltyk臋 jelit. Dzieje si臋 tak w wyniku obecno艣ci w koperku olejk贸w eterycznych. Dodatkowo, opr贸cz wyst臋powania w tej ro艣linie wielu witamin i sk艂adnik贸w mineralnych (m.in. witaminy C, K, wapnia), mo偶e ona zmniejsza膰 stany zapalne w stawach.

Przygotowanie

Kotleciki:

  1. Ugotuj jajka na twardo, zostawiaj膮c jedno z nich surowe.
  2. Po ugotowaniu obierz jajka, umie艣膰 je w miseczce razem z posiekanym szczypiorkiem, bu艂k膮 tart膮, musztard膮, sol膮, pieprzem i z pozosta艂ym, surowym jajkiem. Rozgnie膰 i wymieszaj jajka z reszt膮 sk艂adnik贸w.
  3. Na rozgrzanej z t艂uszczem patelni uk艂adaj po 艂y偶ce masy jajecznej, lekko rozp艂aszczaj膮c j膮 na patelni, Sma偶 a偶 kotleciki do艣膰 mocno si臋 podpiek膮 i dopiero wtedy obr贸膰 na drug膮 stron臋 (w przecinym wypadku b臋d膮 si臋 rozpada膰). Podpiecz drug膮 stron臋 kotlecik贸w i 艣ci膮gnij z patelni.
  4. Przygotuj sos: koperek umyj i posiekaj. Umie艣膰 go w garnuszku razem z mlekiem, 艣mietan膮 i m膮k膮. Wymieszaj i gotuj oko艂o 5 minut, do zg臋stnienia. Przypraw sol膮 i pieprzem. Podawaj z kotlecikami i ziemniakami lub dowoln膮 kasz膮.