Kremowe risotto pomidorowe z chrupiącą posypką czosnkową w pół godziny

Co w tym zdrowego?

Istnieją lepsze źródła składników odżywczych, witamin i minerałów niż ryż biały, ale z pewnością nie jest to produkt bezwartościowy. Ryż biały jest lekkostrawny, szybki w przygotowaniu, sycący i tani, a zestawiony z innymi składnikami może stanowić pyszny, pełnowartościowy oraz zdrowy posiłek. Pomidory w puszce są cennym źródłem błonnika będącego pożywką dla bakterii zasiedlających nasze jelita – wspomagają więc m.in. prawidłową perystaltykę przewodu pokarmowego. Dodatkowo, zawierają sporo regulującego pracę serca potasu czy witaminy C, która m.in.hamuje procesy starzenia. Poza tym, zawarty w podgrzanych pomidorach likopen ma silne właściwości przeciwutleniające, chroniąc nas przed nowotworami.

 

Przygotowanie

  1. Cebulę pokrój w kostkę lub piórka i podsmaż około 3 minuty na łyżce rozgrzanego tłuszczu.
  2. Na patelnię dodaj połowę przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku oraz bulion, dokładnie wymieszaj i smaż całość przez około minutę.
  3. Wsyp na patelnię ryż i wlej połowę pomidorów z puszki. Wymieszaj wszystko i smaż na małym-średnim ogniu do wchłonięcia pomidorów przez ryż, około 5-10 minut.
  4. W trakcie gotowania się risotto przygotuj posypkę. Na osobnej patelni rozgrzej łyżkę masła  lub innego tłuszczu, dodaj dwa przeciśnięte ząbki czosnku, posól i smaż około 30 sekund. Następnie dodaj bułkę tartą i smaż do jej silnego zrumienienia, często mieszając, przez około 5-10 minut. Pod koniec smażenia możesz dodać posiekaną zieloną pietruszkę.
  5. Wlej na patelnię z risotto drugą połowę pomidorów, zamieszaj i znów smaż do zgęstnienia, około 5-10 minut.
  6. Wlej na patelnię wodę, zamieszaj i ostatni raz smaż wszystko do zgęstnienia potrawy i całkowitego ugotowania ryżu. Jeśli ryż na końcu gotowania nadal nie będzie do końca dogotowany, dolej dodatkową porcję wody i gotuj jeszcze przez parę minut.
  7. Rozerwij/pokrój lub zetrzyj na tarce mozzarellę, dodaj ją do risotto i wymieszaj.
  8. Przypraw sporą ilością bazylii, solą i pieprzem.
  9. Posyp risotto posypką czosnkową.