Letnie placki z cukinii z sosem czosnkowym

Co w tym zdrowego?

To danie dostarcza solidnej dawki t艂uszcz贸w, kt贸re wspieraj膮 wch艂anianie witamin i stanowi膮 藕r贸d艂o energii. Cukinia dostarcza b艂onnika, wspomagaj膮c trawienie, a tak偶e niskokalorycznych w臋glowodan贸w, kt贸re s膮 lekkostrawne. Dodatek jajka oraz jogurtu wzbogaca potraw臋 o bia艂ko, niezb臋dne dla regeneracji mi臋艣ni i og贸lnego zdrowia organizmu. Czosnek i jogurt nadaj膮 plackom aromat oraz dzia艂aj膮 przeciwzapalnie, wspieraj膮c uk艂ad odporno艣ciowy.

Przygotowanie

  1. Cukini臋 obierz i zetrzyj na tarce. Zas贸l warzywo i zostaw na kilkana艣cie minut, aby pu艣ci艂o soki.
  2. W tym czasie przygotuj sos: serek wymieszaj z jogurtem, przeci艣ni臋tym przez prask臋 czosnkiem, dopraw sol膮.
  3. Cukini臋 odci艣nij w sitku lub na durszlaku z nadmiaru sok贸w. Dodaj do niej m膮k臋, jajko, cukier, pieprz i ewentualnie s贸l do smaku. Wymieszaj.
  4. Sma偶 mas臋 na rozgrzanym t艂uszczu, k艂ad膮c j膮 po jednej 艂y偶ce i lekko rozplaszczaj膮c, aby powsta艂 do艣膰 cienki placek. Sma偶 do zarumienienia po obu stronach (kiedy widzisz, 偶e brzegi s膮 rumiane odwr贸膰 placek).
  5. Podawaj z sosem czosnkowym.