Makaron z łososiem i szpinakiem

Co w tym zdrowego?

Łosoś bywa w promocjach i paradoksalnie danie zawierające go nie jest tak drogie jak myślisz. Warto od czasu do czasu zadbać o jego obecność nawet w studenckiej diecie ze względu na szybkość przygotowania oraz niezwykłe bogactwo kwasów tłuszczowych z grupy omega 3. Kwasy te m.in. wspomagają działanie naszego mózgu oraz wykazują działanie przeciwzapalne.

Przygotowanie

  1. Makaron ugotuj al dente wg przepisu na opakowaniu. Odlej część wody po gotowaniu do szklanki.
  2. W czasie gotowania się makaronu na patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć na nią przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojonego w kostkę łososia. Podsmażaj przez około minutę.
  3. Na patelnię wrzuć szpinak i smaż go aż zwiędnie. 
  4. Dodaj wodę po makaronie oraz serek i całość chwilę smaż, aż odrobinę odparuje. Wymieszaj z makaronem. Przypraw wg uznania.
  5. Możesz podawać makaron skropiony sokiem z cytryny.