Makaron z sosem z groszku konserwowego

Co w tym zdrowego?

Spożycie tego dania dostarcza energii potrzebnej do codziennych aktywności dzięki zawartości pełnoziarnistego makaronu i groszku. Wysoka zawartość białka wspiera regenerację mięśni i wzrost tkanek, co jest istotne dla osób aktywnych fizycznie. Błonnik obecny w makaronie i groszku wspomaga trawienie oraz zdrowie jelit. Tłuszcze z masła i serka śmietankowego dostarczają niezbędnych kwasów tłuszczowych i pomagają w absorpcji witamin. Danie jest także źródłem witamin, takich jak witamina A, C i K z groszku oraz witaminy z grupy B z pełnoziarnistego makaronu, które wspierają zdrowie oczu, układ odpornościowy i metabolizm energetyczny.

Przygotowanie

  1. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. W tym czasie przygotuj sos. Groszek odsącz z zalewy. Cebulę obierz i posiekaj dość drobno. Przesmaż przez parę minut na rozgrzanym na patelni maśle, tak aby cebula nieco zmiękła.
  3. W blenderze umieść wszystkie składniki: odsączony groszek, przesmażoną cebulę wraz z masłem z patelni, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i serek śmietankowy. Całość zblenduj. Możesz też po prostu rozgnieść widelcem i wymieszać dokładnie wszystkie składniki. 
  4. Gotowy sos wymieszaj z makaronem. 
  5. Skrop całość sokiem z cytryny. Możesz też posiekać dowolne orzechy i posypać nimi danie.