Makaron z tuńczykiem i fasolą

Co w tym zdrowego?

Tuńczyk jest bogatym źródłem wysokiej jakości białka, które jest niezbędne do budowy i naprawy tkanek w organizmie. Zawiera również dużą ilość kwasów tłuszczowych omega-3, które wspierają zdrowie serca poprzez obniżanie poziomu złego cholesterolu i regulowanie ciśnienia krwi. Jest również bogatym źródłem witamin z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu oraz układu nerwowego. Dodatkowo, mało kto wie, że tuńczyk jest dobrym źródłem przeciwdziałającego anemii żelaza.

Przygotowanie

  1. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
  2. W tym czasie na rozgrzaną patelnię wrzuć tuńczyka wraz z zalewą oraz odsączoną i przepłukaną wodą fasolę. Zasyp całość czosnkiem i co jakiś czas mieszając, smaż około 5 minut. 
  3. Do sosu dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. 
  4. Wymieszaj sos z makaronem.