Naleśniki z pastą z czerwonej fasoli i słonecznika

Co w tym zdrowego?

Ta propozycja obiadu jest niezwykle syta, a zarazem bogata w to czego potrzebuje nasz organizm. Fasola stanowi świetne źródło budującego nasz organizm białka. Zawarta w niej witamina K wspomaga układ krwionośny, witamina B6 oraz kwas foliowy przyczyniają się do regulacji poziomu homocysteiny, która w nadmiernej ilości występuje u osób z miażdżycą. Fasola jest również źródłem potasu i magnezu, które chronią nasz układ nerwowy i wspomagają pracę serca. Podobne działanie ma słonecznik, który również obfituje w magnez. Takie połączenie zapewnia więc naszemu sercu i całemu organizmowi solidną porcję zdrowia. 

Przygotowanie

  1. Słonecznik podpraż na patelni z rozgrzaną oliwą przez około 3 min co jakiś czas mieszając.
  2. Pozostałe składniki na pastę zblenduj lub rozgnieć dość dokładnie widelcem. Na koniec dodaj do pasty słonecznik razem z tłuszczem z patelni.
  3. Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszaj do pozbycia się grudek. Smaż naleśniki na patelni po słoneczniku, na sporym ogniu.
  4. Każdy naleśnik posmaruj pastą fasolowo-słonecznikową i złóż w dowolny kształt.