Naleśniki z pesto, mozzarellą i pomidorami

Co w tym zdrowego?

To danie łączy w sobie lekkość naleśników z wartościami odżywczymi świeżych i pełnych smaku składników. Jajko oraz mleko dostarczają pełnowartościowego białka i wapnia, a dodatek oliwy wzbogaca całość w zdrowe tłuszcze nienasycone. Z kolei pesto z bazylii lub suszonych pomidorów to źródło przeciwutleniaczy, witamin i aromatycznych ziół wspierających odporność. Mozzarella zapewnia porcję białka i wapnia, a pomidor wzbogaca danie o likopen – cenny antyoksydant wspierający serce i skórę. Dzięki temu naleśniki są nie tylko smaczne, ale też pożywne i korzystne dla zdrowia.

Przygotowanie

  1. Przygotuj naleśniki. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie rózgą. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodaj odrobinę mleka, a jeśli zbyt rzadkie - mąki. Nagrzej porządnie patelnię i usmaż na sporym ogniu dość grube naleśniki.
  2. W czasie smażenia się naleśników przygotuj nadzienie. Pomidora i mozzarellę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Wymieszaj razem składniki i dodaj odrobinę pieprzu.
  3. Gotowe naleśniki smaruj pesto i obłóż nadzieniem. Dowolnie zwiń.
  4. Naleśniki najlepiej smakują z sosem pietruszkowym: jogurt, serek śmietankowy, sól i posiekaną natkę pietruszki dokładnie wymieszaj.