Naleśniki z szynką i pieczarkami

Co w tym zdrowego?

Pieczarki są produktem niskokalorycznym i o niskim indeksie glikemicznym. Łącząc je z innymi składnikami można więc otrzymać aromatyczne danie, niedające jednak uczucia senności po posiłku. Zawierają również działający na nasz układ pokarmowy błonnik, a także witaminy z grupy B, takie jak witamina B3, B5 i B5, które potrzebne są m.in. do metabolizmu i produkcji energii w naszym organizmie. 

Przygotowanie

1. Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszaj, aż pozbędziesz się grudek. Z podanej porcji, w zależności od rozmiaru patelni wyjdą około 4 naleśniki. Usmaż naleśniki na dość dużym ogniu.
2. Pieczarki umyj i pokrój na drobniejsze kawałki. Cebulę pokrój w kosteczkę lub piórka.
3. Podsmaż przez 3 minuty cebulę na oliwie. Dodaj pieczarki i smaż do odparowania wody, co jakiś czas mieszając.
4. Dodaj do pieczarek serek śmietankowy i przypraw solą i solidną ilością pieprzu.
5. Na każdym naleśniku ułóż szynkę, posmaruj koncentratem, nałóż farsz pieczarkowy i złóż naleśnika.