Pieczona ryba z pesto i talarkami z ziemniaka

Co w tym zdrowego?

Ryby s膮 bardzo warto艣ciowym produktem, kt贸rego spo偶ycie w Polsce, w por贸wnaniu z rekomendacjami, jest nadal zdecydowanie zbyt niskie. Wynika to w du偶ej mierze z ich wysokich cen na sklepowych p贸艂kach, jednak ze wzgl臋du na ogromny potencja艂 zdrowotny, warto od czasu do czasu zadba膰, aby ryba pojawi艂a si臋 na naszym stole. Jest bowiem przede wszystkim 藕r贸d艂em kwas贸w omega 3, kt贸re maj膮 w艂a艣ciwo艣ci m.in. przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Zawarty w rybach kwas DHA jest niezb臋dny do w艂a艣ciwego funkcjonowania m贸zgu, kom贸rek nerwowych i prawid艂owego przesy艂u informacji mi臋dzy tymi kom贸rkami.

Przygotowanie

  1. Nastaw piekarnik na 190 stopni C.
  2. W tym czasie przygotuj ryb臋 i ziemniaki. Filet z ryby pos贸l i popieprz po obu stronach, a nast臋pnie rozsmaruj na ka偶dym filecie po 艂y偶eczce pesto. Mo偶esz skropi膰 ryb臋 odrobin膮 soku z cytryny. Ka偶dy tak przygotowany filet zawi艅 w foli臋 aluminiow膮 i u艂贸偶 na blaszce do pieczenia. Ziemniaki obierz i pokr贸j w cienkie plastry. Wy艂贸偶 je r贸wnie偶 na blach臋, przypraw sol膮, pieprzem, papryk膮 i skrop oliw膮/olejem.
  3. Tak przygotowane ziemniaki i ryb臋 wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut.聽
  4. Podawaj obiad z ulubion膮 sur贸wk膮.