Pieczony bakłażan z nadzieniem pomidorowo-serowym

Co w tym zdrowego?

Bakłażan tak naprawdę nie jest warzywem, a owocem i cechuje się sporą ilością ważnych dla zdrowia witamin. Jest też niskokaloryczny, więc świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej. Zawarty w bakłażanie potas przyczynia się do prawidłowej pracy naszego serca i podobnie jak magnez, reguluje ciśnienie krwi. Farsz stanowi uzupełnienie posiłku w białko, a także witaminy, m.in. A, C, B oraz E, zwaną witaminą młodości.

Przygotowanie

  1. Bakłażana umyj i przetnij wzdłuż na pół. Natnij miąższ w kratkę, uważając aby nie przeciąć skórki. Zasyp każdą z połówek solą (pół łyżeczki wystarczy na obie połówki), a następnie natrzyj oliwą/olejem (łyżka wystarczy na obie połówki).
  2. Umieść bakłażana na papierze lub folii do pieczenia i wstaw do piekarnika na około pół godziny, aż miąższ będzie miękki.
  3. W tym czasie przygotuj farsz. Paprykę umyj i wytnij gniazdo nasienne. Pokrój w kostkę. Cebulę obierz, umyj i pokrój w piórka.
  4. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy/oleju. Mocno podsmaż cebulę, a następnie dodaj do niej paprykę i pomidory z puszki. Smaż wszystko, aż papryka będzie miękka.
  5. Farsz przypraw, dodaj pokrojony na mniejsze części/starty ser i wymieszaj.
  6. Po wyjęciu bakłażana z piekarnika natnij go wzdłuż skórki, tak aby  z łatwością wyjąć miąższ, a zarazem nie uszkodzić skórki. Miąższ pokrój w kosteczkę/rozgnieć go i dodaj do farszu.
  7. Nadziej bakłażana farszem.