Pomidorowy kurczak z ryżem w mleczku kokosowym

Co w tym zdrowego?

Przepis łączy w sobie warzywa będące źródłem witaminy A i C z bogatym w żelazo oraz witaminę B12 kurczakiem. Składniki te odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Witamina A wspiera zdrowie wzroku, regenerację tkanek oraz układ odpornościowy. Witamina C działa jako silny antyoksydant, wzmacniając układ sercowo-naczyniowy, wspierając produkcję kolagenu i wzmacniając odporność. Natomiast witamina B12 jest niezbędna dla zdrowia układu nerwowego, procesów metabolicznych i produkcji czerwonych krwinek. Te ważne składniki odżywcze, obecne w zrównoważonej diecie, są kluczowe dla ogólnego zdrowia i samopoczucia.

Przygotowanie

  1. Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
  2. Cebulę pokrój w piórka, marchewkę i paprykę w kosteczkę. Smaż warzywa na rozgrzanym tłuszczu przez około 3 minuty.
  3. Dolej na patelnię wodę, tak aby zakryła dobrze warzywa. Dorzuć też bulion ze słoiczka i całość zamieszaj.
  4. Kurczaka pokrój w kostkę, przypraw solą i pieprzem, a następnie dorzuć na patelnię. Duć pod przykryciem do zmięknięcia warzyw i ugotowania się kurczaka.
  5. Dodaj koncentrat pomidorowy i mleczko. Przypraw solą i pieprzem wg uznania.