Potrawka z makaronem orzo i ciecierzycą

Co w tym zdrowego?

Ta pożywna potrawa dostarcza solidną dawkę białka oraz błonnika, co sprzyja sytości i wspiera trawienie. Dzięki ciecierzycy i szpinakowi jest bogata w żelazo, magnez i witaminy z grupy B, wspomagające energię i funkcjonowanie układu nerwowego. Zdrowe tłuszcze z oliwy oraz warzywa pełne antyoksydantów pomagają w walce ze stanami zapalnymi i wspierają odporność. 

Przygotowanie

  1. Cebulę obierz i pokrój w piórka lub kostkę. Wrzuć ją na rozgrzaną patelnię z oliwą/olejem.
  2. W tym czasie stopniowo przygotowuj i dodawaj kolejno na patelnię pozostałe składniki: czosnek przeciśnięty przez praskę, marchewkę startą na tarce lub pokrojoną w drobną kosteczkę, cukinię obraną i pokrojoną w półplasterki. 
  3. Kiedy dodasz wszystkie warzywa przypraw całość papryką słodką, bazylią, solą i pieprzem. Smaż całość jeszcze ok 5 min.
  4. Odcedź i dodaj na patelnię ciecierzycę, makaron orzo oraz bulion i koncentrat pomidorowy. Doprowadź do wrzenia i gotuj bez przykrycia ok 15-20 min, do ugotowania się makaronu. W razie czego podlej całość wodą.
  5. Na końcu dodaj szpinak i serek śmietankowy oraz ewentualnie przypraw.
  6. Wyłóż potrawkę do miseczki i udekoruj posiekaną natką pietruszki.