Prosty makaron z pieczarkami i cukinią w sosie maślanym z mozzarellą

Co w tym zdrowego?

To danie z pełnoziarnistym makaronem, pieczarkami i cukinią w lekkim sosie maślano-śmietanowym to połączenie smaku i wartości odżywczych. Pełnoziarnisty makaron dostarcza złożonych węglowodanów i błonnika, który wspiera trawienie i daje uczucie sytości. Cukinia i pieczarki wzbogacają posiłek o witaminy, minerały oraz antyoksydanty, a także dodatkową porcję błonnika. Całość to zbilansowany posiłek bogaty w białko, który sprawdzi się zarówno w roli sycącego obiadu, jak i kolacji.

Przygotowanie

  1. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
  2. Pieczarki umyj i umieść na dobrze rozgrzanej patelni z połową masła z przepisu. Smaż na sporym ogniu do 5 minut.
  3. W tym czasie obierz cukinię i odetnij jej końce. Pokrój w kostkę. Kiedy pieczarki będą podsmażone, dodaj cukinię na patelnię.
  4. Całość dopraw solą i pieprzem i smaż kolejne 5 minut.
  5. Dodaj śmietanę i drugą połowę masła, wszystko razem podgrzej.
  6. Na końcu wymieszaj sos z makaronem i porwaną na małe kawałki mozzarellą. Jeśli jest potrzeba, ponownie dopraw. Posyp posiekanym szczypiorkiem.