Rozgrzewająca zupa curry z kurczakiem i papryką

Co w tym zdrowego?

Ta zupa to prawdziwa bomba zdrowia. Dlaczego? Mleczko kokosowe zawiera kwas laurynowy, wspierający m.in. układ odpornościowy. Pierś z kurczaka dostarcza białka i witaminy B6, ważnej dla metabolizmu energetycznego. Cebula jest z kolei bogata w witaminę C, która wzmacnia odporność, a por dostarcza witaminę K, ważną dla zdrowia kości. Papryka czerwona to źródło witaminy A, wspierającej wzrok i skórę. Marchewki dostarczają korzystnego dla oczu beta-karotenu. Imbir ma właściwości przeciwzapalne, a szczypiorek dodaje temu zestawieniu witamin K, A i C.

Przygotowanie

  1. Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
  2. Przygotuj warzywa i mięso: cebulę, por (użyj tylko białej i jasnozielonej części), paprykę i marchewkę pokrój w kostkę lub dowolnie, po prostu w mniejsze kawałki. Mięso również pokrój w kostkę. W miarę krojenia kolejnych produktów, dorzucaj je do garnka z rozgrzanym tłuszczem.
  3. Kiedy wszystko pokroisz i wrzucisz do garnka, dodaj przyprawy i podsmażaj całość jeszcze przez około 3-5 minut.
  4. Zalej warzywa z mięsem bulionem, przykryj i gotuj do zmięknięcia warzyw, w zależności od grubości pokrojonych warzyw przez przynajmniej 20 min. 
  5. Pod koniec gotowania dodaj mleczko kokosowe i ewentualnie dopraw.
  6. Na talerz wlej zupę i nałóż ryż. Posyp całość posiekanym szczypiorkiem.