Sałatka makaronowa z szynką i ogórkiem konserwowym

Co w tym zdrowego?

Sałatka ta jest sycącą bombą witaminową. Dressing pełen aromatycznej zieleniny z dodatkiem czosnku, oliwy i soku z cytryny jest świetnym źródłem m.in.  wspierającej nasz układ odpornośniowy witaminy C. Zawarte w czosnku przeciwutleniacze skutecznie bronią nasz organizm przed stresem oksydacyjnym, zapobiegając tym samym nowotworom.

Przygotowanie

  1. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
  2. W tym czasie przygotuj resztę składników. Ser i szynkę pokrój w kosteczkę, pomidora, paprykę i ogórki również. Sałatę porwij. Wszystkie składniki umieść w misce.
  3. W osobnej miseczce przygotuj dressing. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, czosnek przeciśnij przez praskę, zieleninę posiekaj, dodaj resztę składników i wyciśnij pół cytryny. Całość wymieszaj, dodaj do sałatki. 
  4. Połącz ugotowany i odcedzony makaron z resztą składników i dressingiem.