Sałatka makaronowa z tuńczykiem i jajkiem

Co w tym zdrowego?

Taka sałatka jest zdrową i szybką propozycją na pożywny obiad lub kolację. Zawarte w niej warzywa dostarczą ci błonnika, który poprawi pracę jelit i zwiększy uczucie sytości po posiłku. Tuńczyk wraz z jajkiem stanowią doskonałe źródło pełnowartościowego białka, które przyczyni się do odbudowy tkanek całego orgaznimu. Zawarta w jajku cholina wspomaga pracę mózgu, a dostępne w warzywach antyoksydanty ochraniają komórki naszego ciała przed negatywnymi skutkami stresu oksydacyjnego.

Przygotowanie

  1. Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu.
  2. Jajka umieść w garnku i gotuj przez około 10 min od momentu zagotowania się wody.
  3. W tym czasie wszystkie składniki na sos wymieszaj w misce.
  4. Pomidory i ogórki pokrój w kostkę, wrzuć do miski. Dodaj też sałatę.
  5. Tuńczyka odsącz z zalewy i dodaj do reszty składników. 
  6. Jajka obierz i pokrój w kostkę, wrzuć do sałatki.
  7. Ugotowany makaron również dodaj do sałatki i wymieszaj wszystkie sładniki razem.