Sa艂atka z pieczonym kurczakiem, burakiem i sosem miodowo-musztardowym

Co w tym zdrowego?

Warzywa zawarte w sa艂atce s膮 艣wietnym 藕r贸d艂em reguluj膮cego prac臋 uk艂adu pokarmowego b艂onnika oraz chroni膮cych nas przed nowotworami antyoksydant贸w. Zawarty w kaszy gryczanej magnez reguluje ponad 400 proces贸w zachodz膮cych w naszym organizmie, przyczyniaj膮c si臋 m.in. do zmniejszenia uczucia zm臋czenia. Buraki zawieraj膮 zabezpieczaj膮ce nas przed stresem oksydacyjnym antocyjany, a tak偶e posiadaj膮 w艂a艣ciwo艣ci detoksykacyjne. Bogate w witamin臋 B12 i 偶elazo mi臋so kurczaka, ochroni nasz uk艂ad nerwowy i krwiono艣ny. Polanie ca艂o艣ci oliwnym dipem znacz膮co zwi臋kszy przyswajanie zawartych w sa艂atce witamin, a tak偶e wp艂ynie na zwi臋kszenie uczucia syto艣ci.

Przygotowanie

  1. Nastaw piekarnik na 190 stopni C. Nastaw te偶 wod臋 na kasz臋 gryczan膮 i ugotuj j膮 wg przepisu na opakowaniu.
  2. W tym czasie przygotuj buraki i kurczaka do pieczenia. Buraki pokr贸j w 膰wiartki i u艂贸偶 na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia. U艂贸偶 na blaszce r贸wnie偶 piersi z kurczaka. Mi臋so i buraki posmaruj/skrop oliw膮/olejem i pos贸l oraz popieprz. Buraki dodatkowo przypraw tymiankiem/rozmarynem. Wstaw blaszk臋 do piekarnika i piecz przez p贸艂 godziny.
  3. W czasie pieczenia burak贸w i kurczaka, przygotuj sos: wymieszaj mi贸d, musztard臋, oliw臋/olej i sok z cytryny. Ca艂o艣膰 pos贸l.
  4. Na talerz/do miseczki wy艂贸偶 szpinak, pokrojon膮/podart膮 mozzarell臋, ugotowan膮 kasz臋, upieczonego kurczaka oraz buraka. Ca艂o艣膰 posyp s艂onecznikiem i skrop sosem.