Sałatka z tuńczykiem

Co w tym zdrowego?

Sałatka jest lekkim, a jednocześnie pożywnym posiłkiem, dostarczającym zbilansowaną ilość białka, tłuszczów i węglowodanów. Dzięki obecności tuńczyka, jogurtu i ryżu, stanowi dobre źródło łatwostrawnego białka oraz energii, wspierając regenerację organizmu. Dodatek warzyw, takich jak rukola, pomidor i ogórki, dostarcza witamin, minerałów oraz błonnika wspomagającego trawienie. Jest to rozwiązanie na lekki obiad, kolację lub dodatek do innych dań.

Przygotowanie

  1. Ryż ugotuj wg instrukcji na opakowaniu, tuńczyka odsącz z zalewy.
  2. W tym czasie przygotuj sos: w większej, docelowej misce wymieszaj jogurt, majonez, sok z cytryny, musztardę, miód i posiekany koperek. Odstaw miskę na bok.
  3. Ogórka obierz i pokrój w kostkę. Pomidora, cebulę i ogórka kiszonego również pokrój w kostkę.
  4. Pokrojone warzywa i rukolę wrzuć do miski z sosem, podobnie jak ugotowany i lekko ostygnięty ryż oraz tuńczyka. Całość wymieszaj i dopraw po swojemu.