Schab duszony z białą kapustą i koperkiem

Co w tym zdrowego?

Kapusta jest łatwiejsza w wykorzystaniu niż się wydaje. Wystarczy namoczyć ją w wodzie z octem (aby pozbyć się zabrudzeń i ewentualnych robaków), a następnie poszatkować, wyporcjować, spakować do woreczków i w takiej formie zamrozić. Po wyjęciu z zamrażarki stanowić będzie doskonały dodatek (lub bazę!) wielu dań. Kapusta biała jest niskokaloryczna, zawiera sporo witaminy C, dobrego dla naszych kości wapnia, czy potasu i magnezu, które m.in. regulują działanie układu sercowo-naczyniowego, ale także wpływają na nasze samopoczucie psychiczne.

Przygotowanie

  1. Schab posól, popieprz i obsmaż na patelni, na rozgrzanym tłuszczu i sporym ogniu przez około 3 minuty z każdej strony (do zarumienienia).
  2. W tym czasie przygotuj kapustę: wytnij z niej głąb i poszatkuj – im grubiej to zrobisz, tym dłużej będzie się dusiła, więc jeśli chcesz dodatkowo zaoszczędzić czas, pokrój ją bardziej drobno.
  3. Cebulę pokrój w piórka.
  4. Kiedy schab będzie rumiany z obu stron, dorzuć do niego rozdrobione warzywa.
  5. Możesz chwilę podsmażyć wszystko razem, albo od razu zmniejszyć ogień do średniego i dolać około pół szklanki gorącej wody.
  6. Wrzuć na patelnię również liść laurowy i posól wszystko. Jeśli woda w trakcie duszenia odparuje, dolej jej trochę. Możesz przykryć patelnię pokrywką. Duś wszystko, aż danie całkowicie odparuje, a kapusta będzie miękka (około pół godziny).
  7. Posiekaj koperek i dodaj go na patelnię wraz ze śmietaną. Zamieszaj.
  8. Dopraw danie solidną ilością pieprzu oraz solą.