Schab w sosie musztardowo-miodowym z talarkami ziemniaczanymi i pieczonym kalafiorem

Co w tym zdrowego?

Schab jest bardzo dobrym 藕r贸d艂em 偶elaza - pierwiastka, kt贸ry chroni nas przed niedokrwisto艣ci膮. Dzi臋ki niemu nasze w艂osy, sk贸ra i paznokcie s膮 w dobrym stanie. Podany do mi臋sa kalafior z kurkum膮 obni偶a poziom cholesterolu, zapobiega zaparciom i chroni nas przed nowotworami.

Przygotowanie

  1. Schab rozt艂ucz na do艣膰 cienkie kawa艂ki. Posyp mi臋so sol膮, pieprzem i majerankiem, a nast臋pnie natrzyj za pomoc膮 艂y偶eczki miodem, musztard膮 i oliw膮/olejem. U艂贸偶 na blasze wy艂o偶onej papierem do pieczenia.
  2. Ziemniaki obierz, umyj i pokr贸j w cienkie plastry. Skrop oliw膮/olejem, dopraw sol膮 i pieprzem. Wy艂贸偶 na blach臋.
  3. Kalafior u艂贸偶 na blasze, posyp kurkum膮, sol膮 i pieprzem.
  4. Piecz wszystkie sk艂adniki w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, przez oko艂o p贸艂 godziny, w zale偶no艣ci od grubo艣ci plastr贸w.