Spaghetti z cukinią i marchewką w sosie pomidorowym

Co w tym zdrowego?

Cukinia jest warzywem niskokalorycznym i często stosowana jest do dań jako niejaki ich wypełniacz, produkt który zwiększa objętość zjadanego posiłku. Ale warto pamiętać, że warzywo to charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym - po zjedzeniu nie podnosi ono mocno poziomu glukozy we krwi. Dodatkowo, tak jak uwzględniona w przepisie marchewka, cukinia zawiera pokaźną ilość witaminy A, a także C. Witaminy te przyczyniają się do prawidłowego działania zmysłu wzroku, układu odpornościowego, a także utrzymania dobrej kondycji włosów, skóry i paznokci. 

Przygotowanie

  1. Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu,
  2. Pokrój cebulę np. w piórka. Wrzuć ją na patelnię z tłuszczem.
  3. Do podsmażonej cebuli zetrzyj obraną cukinię i marchewki.
  4. Dodaj pomidory z puszki, przykryj i duś całość przez ok 15-20 min.
  5. Dodaj na patelnię śmietanę i serek śmietankowy. Wymieszaj, przypraw.