Spaghetti z łososiem wędzonym i chrupiącą bułką tartą

Co w tym zdrowego?

Makaron pełnoziarnisty z wędzonym łososiem i cukinią to sycące, a jednocześnie zdrowe danie idealne na szybki obiad. Dzięki pełnoziarnistemu spaghetti zyskasz większą zawartość błonnika i białka niż przy tradycyjnym makaronie, co wspomaga trawienie i dłuższe uczucie sytości. Wędzony łosoś wnosi wysokiej jakości białko i korzystne kwasy omega-3, a dodatek oliwy i odrobiny masła nadaje potrawie kremowej konsystencji i smaku. To świetna propozycja dla osób szukających prostego przepisu łączącego pełne ziarno, warzywa i zdrowe tłuszcze.

Przygotowanie

  1. Makaron ugotuj al dente wg przepisu na opakowaniu. Odlej 1 szklankę wody po gotowaniu. 
  2. Na patelnię wrzuć masło i bułkę tartą. Smaż na sporym ogniu co jakiś czas mieszajac, przez ok 3-5 minut. 
  3. W tym czasie zacznij przygotowywać warzywa: obierz czosnek, cebulę i cukinię. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę pokrój w dość cienkie piórka, cukinię w małą kostkę. 
  4. Kiedy posypka na patelni zacznie wyraźnie brązowieć, dodaj połowę ilości czosnku i podgrzewaj, mieszając całość jeszcze przez ok 30 sekund. Przełóż gotową posypkę do miseczki. 
  5. Na patelnię po posypce wlej olej/oliwę. Wrzuć przygotowane warzywa: cukinię i cebulę. Przypraw solą i pieprzem. Dolej wodę z gotowania makaronu i duś całość przez ok 10-15 min, do lekkiego zmięknięcia warzyw, co jakiś czas mieszając. Woda nie ma całkowicie zniknąć z patelni (jeśli wyparuje, dolej więcej).
  6. Pokrój łososia w kilka większych kawałków. Dodaj go na patelnię wraz z pozostałym czosnkiem, makaronem i serkiem. Całość podgrzewaj jeszcze przez przez ok minutę i dokładnie wymieszaj oraz ewentualnie dopraw. 
  7. Wyłóż na talerz, skrop sokiem z cytryny i posyp czosnkową bułką tartą.