Wege bowl z pieczonymi warzywami, ry偶em i pieczarkami

Co w tym zdrowego?

Ry偶 dostarcza energii z w臋glowodan贸w z艂o偶onych i b艂onnika, wspieraj膮c zdrowie uk艂adu trawiennego. Pieczarki s膮 niskokaloryczne, a jednocze艣nie bogate w witaminy z grupy B oraz minera艂y, takie jak selen i mied藕, co wspomaga uk艂ad odporno艣ciowy i zdrowie metaboliczne. Ciecierzyca jest 藕r贸d艂em bia艂ka ro艣linnego i b艂onnika, co pomaga w utrzymaniu uczucia syto艣ci i wspiera zdrowie serca. Papryka i og贸rek gruntowy dostarczaj膮 witaminy C oraz antyoksydant贸w, kt贸re chroni膮 kom贸rki przed stresem oksydacyjnym. Dodatek rukoli zapewnia dawk臋 witamin K i A, wspomagaj膮c zdrowie ko艣ci i oczu.

Przygotowanie

  1. Ry偶 ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Piekarnik nastaw na 190 stopni. Pieczarki i papryk臋 umyj i osusz. Papryk臋 pokr贸j w kostk臋. Pieczarki, papryk臋 oraz ods膮czon膮 z zalewy ciecierzyc臋 umie艣膰 na blaszce do pieczenia. Dopraw sol膮, pieprzem lub dowolnymi przyprawami oraz posmaruj/skrop oliw膮. Blach臋 z warzywami w艂贸偶 do piekarnika i piecz przez oko艂o 30 min.聽
  3. W tym czasie przygotuj sos: jogurt, serek, majonez i posiekan膮 pietruszk臋 wymieszaj oraz ewentualnie dopraw sol膮.聽
  4. Og贸rek gruntowy obierz i pokr贸j w kostk臋.
  5. Do miseczki/talerza w艂贸偶: ry偶, upieczone warzywa, rukol臋 i og贸rek. Polej sosem i skrop ca艂o艣膰 sokiem z cytryny.