Zielone risotto z groszkiem i pesto z bazylii

Co w tym zdrowego?

Pesto jest produktem o sporej zawartości witamin K i E, które są przeciwutleniaczami, czyli chronią komórki naszego ciała przed zniszczeniem. Dodatkowo, witamina K wspiera nasz ukad krwionośny, a witamina E zwana jest witaminą młodości, gdyż przeciwdziała wiotczeniu skóry i starzeniu się organizmu.

Przygotowanie

  1. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Wrzuć ją na rozgrzaną z tłuszczem patelnię i smaż 2-3 min do lekkiego zmięknięcia.
  2. Wrzuć do cebuli przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ryż. Smaż całość do minuty.
  3. Wlej około 1/4 bulionu tak, aby przykrywał ryż, a następnie przykryj patelnię.
  4. Kiedy ryż wchłonie bulion (po ok 5 min) dolej kolejną porcję bulionu. Postępuj tak kilka razy, aż zużyjesz cały bulion, a ryż ugotuje się.
  5. Dodaj pesto i groszek, całość wymieszaj, dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i imbirem.