Zupa bolońska z serem i makaronem

Co w tym zdrowego?

Ta zupa to pełnowartościowe danie, które dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Dzięki mięsu mielonemu stanowi bogate źródło białka, wspierającego regenerację mięśni i utrzymanie masy mięśniowej. Obecność marchewki, passaty pomidorowej i cebuli dostarcza witamin, minerałów oraz błonnika, co wspomaga zdrowie układu pokarmowego i wzmacnia odporność. Dodatki takie jak czosnek, majeranek czy oregano mają właściwości przeciwzapalne i wspierają procesy trawienne, czyniąc tę zupę nie tylko smacznym, ale i zdrowym posiłkiem.

Przygotowanie

  1. W garnku, w którym będziesz przygotowywać zupę rozgrzej porządnie oliwę/olej. Wrzuć mięso mielone i zamieszaj. Smaż na sporym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż mięso stanie się białe, a woda prawie całkiem wyparuje.
  2. W czasie smażenia się mięsa przygotuj warzywa: cebulę obierz i pokrój w piórka lub kostkę (właściwie w jaki kształt chcesz). Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  3. Kiedy mięso będzie białe a woda prawie odparuje, zmniejsz ogień do średniego i dodaj cebulę, marchewkę oraz czosnek. Zamieszaj.
  4. Przygotuj i dodaj przyprawy: sól, pieprz, majeranek, oregano i słodką paprykę. Smaż całość przynajmniej przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  5. Dodaj koncentrat pomidorowy, passatę i gorący bulion/wodę.
  6. Gotuj zupę minimum 15 minut, bez przykrycia aby trochę odparowała i zgęstniała. Im dłużej gotujesz zupę, tym bardziej jest aromatyczna. U nas trwało to pół godziny.
  7. W tym czasie ugotuj makaron w osolonej wodzie. Ser zetrzyj na tarce lub po prostu porwij/pokrój na mniejsze kawałki.
  8. Dopraw zupę sporą ilością pieprzu i soli (ta zupa lubi pieprz).
  9. Podawaj z makaronem i serem.