Zupa z zielonej soczewicy z mozzarell膮

Co w tym zdrowego?

Ta zupa wymaga troch臋 czasu, kosztem minimalnego wk艂adu pracy. Pokrojone i ugotowane warzywa s膮 bogactwem witamin i sk艂adnik贸w mineralnych, a dodatek mozzarelli wzbogaca propozycj臋 o potrzebne dla nas bia艂ko. Soczewica zielona jest warzywem syc膮cym, zdrowym i niezwykle aromatycznym. Zawiera m.in. zbawienny dla pracy naszego serca potas, dobry dla mi臋艣ni magnez, a tak偶e chroni膮ce przed nowotworami polifenole. Ta miska zdrowia posypana dodatkowo bogat膮 w witamin臋 C pietruszk膮 mocno nas nasyci, a zarazem zapewni naszemu organizmowi wszystko czego potrzebuje do zdrowia.

Przygotowanie

  1. Pokr贸j w drobn膮 kostk臋 cebul臋, seler oraz marchewk臋.聽
  2. Podsma偶aj warzywa przez oko艂o 3 minuty w garnku na rozgrzanym t艂uszczu.
  3. Zalej warzywa wod膮, dodaj ziele angielskie i li艣膰 laurowy. Opcjonalnie dodaj w tym momencie r贸wnie偶 bulion. Gotuj pod przykryciem przez oko艂o 20 min, do sporego zmi臋kni臋cia warzyw.
  4. Teraz do zupy dodaj pokrojone w kosteczk臋 ziemniaki i soczewic臋. Gotuj pod przykryciem do ca艂kowitego zmi臋kni臋cia warzyw.聽
  5. Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy do smaku. Opcjonalnie mo偶esz zblendowa膰 zup臋 na krem.
  6. Mozzarell臋 pokr贸j w plasterki oraz prze艂贸偶 na talerz/miseczk臋 z gor膮c膮 zup膮 i pozw贸l jej si臋 lekko rozpu艣ci膰. Danie posyp posiekan膮 pietruszk膮.