Czekoladowa owsianka z powidłami i bananem

Co w tym zdrowego?

Zawarte w owsiance kakao jest cennym źródłem polifenoli, wykazujących działanie antyoksydacyjne. Chroni nas więc przez stresem oksydacyjnym czy nowotworami, a dodatkowo obniża ciśnienie krwi, poprawia nastrój, pamięć oraz koncentrację. Poza tym, kakao bogate jest w poprawiający kurczliwość mięśni magnez, wspomagający również prawidłową pracę układów: nerwowego, kostnego oraz sercowo-naczyniowego.

Przygotowanie

  1. Umieść w miseczce banana i rozgnieć go widelcem (możesz zostawić kawałek do dekoracji).
  2. Dodaj do banana płatki owsiane, jogurt naturalny oraz kakao i całość wymieszaj.
  3. Na wierzch owsianki ułóż po łyżeczce powideł i masła orzechowego.
  4. Udekoruj pokrojoną w plasterki pozostałą częścią banana.
  5. Przed zjedzeniem możesz odczekać kilka minut, aż płatki zmiękną lub przygotować owsiankę dzień wcześniej i umieścić ją w lodówce.