Naleśniki na maślance z owocowym twarożkiem

Co w tym zdrowego?

Taki posiłek jest sycący i dobrze zbilansowany – zawiera zarówno sporą ilość białka z twarogu i jajka, jak i węglowodany z mąki i dżemu, które dostarczają energii. Białko wspiera regenerację mięśni i utrzymanie masy mięśniowej, a także daje długie uczucie sytości. Obecne w maślance i twarogu wapń oraz witaminy z grupy B korzystnie wpływają na układ nerwowy i kości. Olej roślinny dostarcza zdrowych tłuszczów, które wspierają wchłanianie witamin i pracę mózgu. Choć posiłek ma dość dużo węglowodanów ze względu na dżem i mąkę, to w rozsądnej porcji świetnie sprawdzi się jako pożywne śniadanie lub obiad na słodko.

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wymieszaj dokładnie rózgą, aby nie było grudek. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodaj odrobinę maślanki, a jeśli zbyt rzadkie - odrobinę mąki.
  2. Nagrzej porządnie patelnię, możesz spryskać ją olejem. Smaż dość grube naleśniki.
  3. W czasie smażenia się naleśników przygotuj nadzienie: twarożek rozdrobnij widelcem i wymieszaj z dżemem. 
  4. Naleśniki smaruj nadzieniem i dowolnie zwiń. Możesz udekorować je owocami i masłem orzechowym (u nas migdałowe).