Naleśniki z duszonym jabłkiem i sosem jogurtowo-miodowym

Co w tym zdrowego?

Naleśniki z duszonym jabłkiem to pożywne i sycące śniadanie, które dostarcza energii na cały poranek. Mąka orkiszowa jest bogata w błonnik, wspierając trawienie i zapewniając długotrwałe uczucie sytości. Jabłka dostarczają naturalnych cukrów, witamin i antyoksydantów, wspomagając odporność i poprawiając metabolizm. Dodatek jogurtu i mleka wzbogaca posiłek w białko oraz wapń, które są ważne dla zdrowych mięśni i mocnych kości.

Przygotowanie

  1. Przygotuj ciasto na naleśniki: w miseczce wymieszaj rózgą lub widelcem mąkę z mlekiem. Na końcu wmieszaj do całości olej. 
  2. Nagrzej patelnię i zacznij smażyć naleśniki. Z 1 porcji wyszły nam 4 małe naleśniki. Na większej patelni wyjdą 2.
  3. W czasie smażenia się naleśników przygotuj jabłka. Obierz je, wykrój gniazda nasienne i pokrój w dość drobną kostkę. Umieść jabłka w rondelku z rozgrzanym masłem i smaż ok 10 min, do zmięknięcia. Jeśli lubisz, w międzyczasie dosyp trochę cynamonu.
  4. Kiedy jabłka i naleśniki się smażą, przygotuj sosik jogurtowy: jogurt wymieszaj z miodem.
  5. Na naleśniki nakładaj jabłka, zwiń dowolnie. Udekoruj sosem jogurtowym i opcojalnie orzechami.