Omlet bananowy z karmelizowaną brzoskwinią

Co w tym zdrowego?

Lipiec i sierpień to miesiące tanich brzoskwini - właśnie wtedy jest na nie sezon. Warto kupować brzoswkinie nie tylko ze wzgędu na ich cenę i smak, ale przede wszystkim z uwagi na ich niski indeks glikemiczny, regulujący pracę jelit błonnik oraz bogactwo witamin. Wśród nich obecne w brzoskwiniach są m.in. przekształcany później w witaminę A beta-karoten, chroniąca układ odpornościowy witamina C, a także zapobiegająca starzeniu się organizmu - witamina E.

Przygotowanie

  1. Brzoskwinie pokrój w małe kawałeczki i smaż przez 3 minuty na oleju kokosowym, na średnim ogniu, z dodatkiem miodu.
  2. W tym czasie roztrzep jajka w miseczce. Dodaj do nich banana i rozgnieć go, a następnie wymieszaj z jajkami.
  3. Wlej mieszankę jajek z bananem na patelnię i zmniejsz ogień. Przykryj patelnię i smaż omlet około 10 minut.
  4. Podawaj z dowolnymi orzechami i/lub masłem orzechowym.