Placuszki na skyrze

Co w tym zdrowego?

Ten przepis na pancakes zawiera minimalną ilość cukru, potrzebnego jedynie do uzyskania ładnego zrumienienia się placuszków. Użycie erytrytolu sprawia, że posiłek ma niski indeks glikemiczny i nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Skyr, bogaty w białko, wspomaga regenerację mięśni oraz zapewnia uczucie sytości na dłużej, co może pomóc w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Dodanie do placuszków owoców wzbogaci placuszki o błonnik oraz witaminy.

Przygotowanie

  1. Jajko wymieszać w miseczce ze skyrem.
  2. Dodać pozostałe składniki (oprócz oleju) i dokładnie wymieszać.
  3. Dodać olej i ponownie dokładnie wymieszać.
  4. Ciasto przekładać po płaskiej łyżce na porządnie rozgrzaną patelnię i każdy placek lekko rozpłaszczać.
  5. Smażyć po kilka minut na stronę, do zrumienienia.
  6. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. dżemem, powidłami, cukrem pudrem, owocami.