Pomidorowo-cebulowa szakszuka

Co w tym zdrowego?

Pomidory to niskokaloryczne warzywa, bogate jednocze艣nie w gar艣膰 witamin i sk艂adnik贸w mineralnych. Zawieraj膮 m.in. wspomagaj膮c膮 nasz uk艂ad odporno艣ciowy witamin臋 C, wa偶n膮 dla krzepni臋cia krwi witamin臋 K, czy niezb臋dn膮 dla zdrowia oczu witamin臋 A. Opr贸cz tego pomidory s膮 藕r贸d艂em likopenu, czyli barwnika nadaj膮cego tym warzywom czerwony kolor, ale b臋d膮cego jednocze艣nie silnym przeciwutleniaczem, chroni膮cym nas m.in. przed nowotworami.

Przygotowanie

  1. Cebul臋 pokr贸j w pi贸rka i sma偶 na rozgrzanej patelni z dodatkiem t艂uszczu przez oko艂o 3 minuty, do jej zeszklenia si臋.
  2. Dodaj do cebuli pokrojonego na mniejsze cz臋艣ci pomidora, pomidory z puszki oraz serek 艣mietankowy, przypraw majerankiem, sol膮 i pieprzem. Wszystko wymieszaj.
  3. Wbij na powsta艂y sos 2 jajka, przykryj patelni臋, zmniejsz ogie艅 i du艣 przez oko艂o 8 minut do 艣ci臋cia si臋 bia艂ek i lekkiego 艣ci臋cia si臋 偶贸艂tek.
  4. Ca艂o艣膰 jedz samodzielnie lub np. z pieczywem.聽