Śniadaniowa tortilla z jajkiem i warzywami

Co w tym zdrowego?

Debata odnośnie jajek trwa, jednak aktualne zalecenia największych organizacji dotyczących żywienia mówią o tym, że powinniśmy włączać je do swojej codziennej diety. Niewątliwie produkt ten jest źródłem cholesterolu, jednak obfituje też w wiele składników korzystnych dla naszego zdrowia. Przede wszystkim jajka zawierają tzw. białko wzorcowe, które zawiera wszystkie niezbędne dla człowieka aminokwasy. Poza tym są świetnym źródłem choliny - składnika chroniącego naszą wątrobę, układ nerwowy, czy wspomagającego nasz system trawienny.

Przygotowanie

  1. Pokrój pomidora w kosteczkę, szczypiorek posiekaj.
  2. Jajka roztrzep z solą i pieprzem w miseczce.
  3. Na rozgrzaną patelnię z masłem wrzuć warzywa i zalej jajkami.
  4. Przykryj omlet tortillą i smaż ok 5 minut na dość małym ogniu, aż porządnie się zetnie.
  5. Odwróć omlet z tortillą na drugą stronę i złóż go na pół (jeśli używasz wędliny połóż ją najpierw na połówce omleta). Smaż tortillę na sporym ogniu z obu stron, aż będzie chrupiąca.
  6. Przy podaniu możesz przekroić omlet na pół lub na ćwiartki.