Szarlotkowa owsianka marchewkowo-jabłkowa

Co w tym zdrowego?

Ten posiłek to pełnowartościowa propozycja, która dostarcza organizmowi energii oraz cennych składników odżywczych. Owsianka z owocami i jogurtem to doskonałe źródło błonnika wspierającego trawienie oraz regulującego poziom cukru we krwi. Białko z mleka, jogurtu i migdałów wspomaga regenerację mięśni oraz daje uczucie sytości na dłużej. Zdrowe tłuszcze z płatków migdałowych korzystnie wpływają na pracę mózgu i serca, a naturalna słodycz jabłka i miodu sprawia, że posiłek jest nie tylko zdrowy, ale i smaczny. Dodatek cynamonu nie tylko podkreśla aromat, ale także wspomaga metabolizm i działa przeciwzapalnie.

Przygotowanie

  1. Płatki i mleko umieść w rondelku, włącz grzanie.
  2. W tym czasie przygotuj marchewkę i jabłko. Marchewkę obierz. Jabłko umyj. Oba produkty zetrzyj lub zblenduj/posiekaj w malakserze. Chodzi o to, żeby były drobniej posiekane niż przy krojeniu.
  3. Rozdrobnione jabłko i marchewkę wrzuć do mleka z płatkami i gotuj pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż marchewka dość zmięknie (u nas ok 15 min). Przypraw solidnie cynamonem.
  4. W tym czasie przygotuj sos: jogurt wymieszaj z miodem.
  5. Gotową owsiankę przelej do miseczki, udekoruj sosem jogurtowym i opcjonalnie orzechami.