Tortille z serem i szpinakiem

Co w tym zdrowego?

Szpinak jest niezwykle wartościowym warzywem, które możemy znaleźć w prawie każdym sklepie w formie zarówno świeżej, jak i mrożonej. Jest bogaty w chroniące przed nowotworami przeciwutleniacze, takie jak witaminy A i C. Ponadto szpinak charakteryzuje się wysoką zawartością folianów, które m.in. biorą udział w prawidłowym procesie regulacji, tworzenia i dojrzewania krwinek czerwonych. Foliany przekształcają również homocysteinę (której nadmiar obserwuje się w miażdżycy) w metioninię, czyli niezbędny dla nas aminokwas. 

Przygotowanie

Tortilla najlepiej smakuje z sosem czosnkowo-pietruszkowym z tego przepisu.

  1. Każdą tortillę posmaruj 2 łyżeczkami serka śmietankowego i 1 łyżeczką koncentratu pomidorowego.
  2. Na środku tortilli ułóż plasterek sera i garść szpinaku.
  3. Zwiń dowolnie tortille.
  4. Smaż tortille na rozgrzanej patelni do zarumienienia z obu stron.